За і проти кетогенних дієт для спортсменів

6-26-2021

Кетогенная дієта традиційно передбачає споживання великої кількості жирів, помірного / низької кількості білка і дуже низького споживання вуглеводів з метою викликати харчової кетоз .

У нормальних фізіологічних умовах клітини отримують енергію від глюкози в процес під назвою «гліколіз». Якщо сильно обмежити споживання вуглеводів, зменшуються запаси глікогену (запасається організмом форми глюкози) в печінці і скелетних м’язах . Організм часто реагує, частково перерозподіляючи тягар енергозабезпечення на жири з їжі і жирову тканину, побічним продуктом обміну жирів і є кетонові тіла. Таким чином, «кетоз» – метаболічна стан, при якому організм виробляє енергію з кетонових тіл (а не з глюкози) зі швидкістю, достатньою для живлення мозку і тіла (концентрація в крові зазвичай складає ~ ≥0,5 – 3,0 мг / дл) . Також рекомендуємо доставка рационов питания на сайті .

На жаль, кетоз часто плутають з «кетоацидозом» – патологічним станом, що характеризується сильним і неконтрольованим кетозом, внаслідок накопичення кетонових кислот і подальшим зниженням рН крові. Деамінування (розщеплення) амінокислот також призводить до вироблення кетонових тел. Таким чином, кетоацидоз найбільш імовірний у людей: а) з цукровим діабетом I типу або б) тривалий час (> місяці) дотримуються дієти з високим вмістом жирів, білків і дуже низьким споживанням вуглеводів. Наукові дані важко інтерпретувати через відсутність / нестачу даних або контролю (наприклад, в традиційній кето-дієті в порівнянні з високим споживанням жирів і низьким вуглеводів, поряд з високим споживанням білка). У цьому розділі коротко викладаються заявлені переваги харчування з дуже низьким вмістом вуглеводів (≤50 г вуглеводів в день) і високим вмістом жиру, але не гипокалорийной дієти, яку зазвичай називають «кето-дієта».

Незважаючи на досить добре відоме позитивний вплив кето-дієти на аеробне працездатність, недавні дослідження вказують на її можливу користь в видах спорту з ваговими категоріями. У подібних ситуаціях істотні переваги дає можливість ефективно знижувати масу тіла. Методи зменшення ваги, які зазвичай застосовують ці спортсмени (обмеження калорійності, надмірні тренування, дегідратація, самоіндуцірованной блювота, діуретики і т. Д.), Можуть бути небезпечні і негативно відбиватися на працездатності (15). Психічне стомлення, сплутаність свідомості і зменшення сили – симптоми, які, як правило, виникають у спортсменів, які практикують швидку втрату ваги (4). Проте, при поступовому зниженні маси тіла деякі побічні ефекти зменшуються, наприклад, краще зберігається сила м’язів (4). Згідно з дослідженнями, якщо потрібно зменшити вагу, поєднання методів поступового зниження ваги з кето-дієтою, може бути корисніше, ніж тільки методи поступового зниження ваги. Значне зменшення споживання вуглеводів знижує запаси глікогену в печінці (8) і скелетних м’язах (13, 19). Один грам глікогену пов’язує ~ 3 г води, тому втрата глікогену приводить до помітного зменшення загального вмісту води в організмі (10). Крім того, без вуглеводів знижуються рівні інсуліну в крові (13, 20), що призводить до натрійуретичний ефект (виведенню натрію), додаткового зменшення загального вмісту води в організмі (1, 16). Таким чином, в видах спорту з ваговими категоріями, які залежать переважно від системи аденозинтрифосфат (АТФ) -креатінфосфат (бейсбол, важка атлетика, пауерліфтинг, гімнастика і т. Д.), Ймовірно, корисна кето-дієта як частина стратегії поступового зниження ваги.

Необхідні наукові дослідження відмінностей між кето-дієтою з низьким споживанням білка (традиційної) або високим споживанням (як запропоновано вище). У кількох доступних дослідженнях теж не вимірювалося або не повідомлялось про концентрацію кетонових тіл, що ускладнювало інтерпретацію результатів, тому що «кетогенная стан» лише передбачалося. У цій області незліченну кількість питань, які залишаються без відповідей, таких як вплив на интервальную тренування високої інтенсивності, відновлення, гіпертрофію, стать, вік і руховий контроль. Однак, згідно з наявними даними, в деяких специфічних ситуаціях є підстави для використання кето-дієти. Хороші перспективи у застосування кето-дієти для довготривалої витривалості, короткочасного використання в видах спорту з ваговими категоріями і переважно анаеробних (в поєднанні з високим споживанням білка). Проте, перш ніж перейти на кето-дієту, ми настійно рекомендуємо консультацію з тренерами, зареєстрованим дієтологом і лікарем.

Доводи «проти»

Кето-дієта зазвичай містить високу кількість жирів (~ ≥80% загального споживання енергії), помірне або низька кількість білків (за мірками спортсменів) 10 – 15% і ≤5 – 10% вуглеводів (7, 9, 13, 16). Як правило, спортсмени повинні скоротити споживання вуглеводів до ~ <50 г / день (рівне приблизно двом бананам) для достатнього виділення кетонових тіл, щоб вважати стан харчовим кетозом (рівень кетонів> 0,5 ммоль / л) . Кето-дієта здатна збільшувати кількість жиру, яке організм використовує для забезпечення клітин енергією . Крім того, підвищується різноманітність «кетонових тіл», здатних окислюватися різними тканинами як паливо.

Так як тривалість вправ збіл

ьшується від дуже коротких (стрибки у висоту, важка атлетика, пауерліфтинг і т. Д.) До дуже тривалим (змагання на сверхвинослівості), енергетичні джерела змінюються від АТФ – креатин, потім в основному вуглеводи і нарешті жири. Проте, навіть спортсмени силових видів спорту повертаються до використання жирів в періоди відпочинку між підходами або тренувальними заняттями. Перехід від одного до іншого енергетичного субстрату і назад називається «метаболічної гнучкістю» і можливо порушується при переході на кето-дієту.

Результати досліджень підкреслюють факт: незалежно від впливу на рівні глікогену в м’язах і печінці від довготривалої кето-дієти, у спортсменів схоже не буде метаболічного апарату, необхідного для його повноцінного використання в якості джерела енергії. Передбачається також, що, на відміну від тривалої кето-дієти, що надає час для адаптації, короткочасне (наприклад, на 4 тижні) обмеження вуглеводів може привести до зменшення запасів глікогену в м’язах.

Є ще кілька обмежень. По-перше, немає довгострокових досліджень, які оцінюють результати і здоров’я спортсменів, особливо при поєднанні кето-дієти з високим споживанням білків. По-друге, кето-дієта може нейтрально або навіть негативно впливати на людей з фізичною активністю середньої тривалості (> ~ 15 с, але <декількох годин роботи в стійкому стані).

Джерело : https://2doeat.com/