Якість сну залежить від клітковини в раціоні

189

Відкриття, яке зробили вчені з Колумбійського університету, цілком може претендувати на звання сенсаційного. Суть відкриття полягає в тому, що у людей, исключивших зі свого раціону жири і цукор і додали в нього клітковину, значною мірою змінювалося якість сну, причому в позитивну сторону. В експерименті взяли участь 26 дорослих людей віком до 35 років. Всі учасники мали показник ваги в межах своєї норми. В результаті маніпуляцій з дієтою було з’ясовано наступне. При виключенні з їжі жирів і заміні їх на клітковину збільшувалася фаза повільного (глибокого сну), причому клітковина і жири в цьому процесі діяли як антагоністи. А ось вуглеводи впливають на частоту пробудження, чим більше було вжито цукру, тим частіше людина прокидалася. Вчені також з’ясували, що після «полегшень» від жирів і цукру їжі досліджувані засипали набагато швидше. Так, при прийомі багатої жирами і цукром їжі процес засинання протікав в середньому 29 хвилин, а при заміні цих речовин на клітковину всього 11 з хвилин, що також важливо для якості сну.