Як вибрати силиконову форму для випечки

2-17-2017

В останні роки виробники пропонують господиням найрізноманітніші форма для выпечки силиконовая. З чого виготовляють форми для випічки? Форма з якого матеріалу краще всього підходить для тієї чи іншої випічки? Питання насправді досить актуальні, оскільки буває складно вибрати відповідну форму з великого асортименту, пропонованого магазинами. Форми для випічки в даний час виготовляються з кераміки, скла, чавуну, сталі, алюмінію, силікону. Про достоїнства і недоліки кожного з них ми і поговоримо більш докладно.формы

Кераміка

Достеменно відомо, що для виготовлення самих перших форм для випічки хліба використовувалася глина, інакше кажучи, кераміка. При цьому і донині керамічні форми не втрачають своєї популярності. Основна їх перевага – рівномірний розподіл тепла. Завдяки цьому випічка в них пропікається рівномірно, не подгорая знизу і зверху і не залишаючись сирої всередині.

Естетичний зовнішній вигляд керамічних форм дозволяє подавати приготовану випічку в цій же посуді на стіл. Особливо актуально це для відкритих м’ясних і рибних пирогів. Крім таких пирогів, в керамічних формах відмінно готуються запіканки, гратены, тарти, киши. Керамічні форми для випічки придатні як для звичайної духовки, так і для мікрохвильовки.формы

До мінусів керамічних форм належать їх немаленький вага і небезпека сколів глазурі – форму з відколотою глазур’ю використовувати не рекомендується. Крім того, слід врахувати, що кераміка не любить різких перепадів температури. Щоб керамічна форма не тріснула, її необхідно ставити в холодну або трохи теплу духовку. Також до мінусів керамічних форм можна віднести досить високу вартість.

Скло

Скляні форми для випічки, за своїми фізичними властивостями схожі з керамічними формами, володіють масою достоїнств. По-перше, виготовляються такі форми із спеціального жаростійкого скла, відповідно, легко переносять навіть дуже високу температуру. По-друге, вони не бояться мікрохвильовок і спокійно витримують мороз. По-третє, скло хімічно абсолютно інертним, отже, повністю зберігає натуральний смак продуктів. По-четверте, скляні форми при нагріванні не виділяє шкідливих речовин, а значить, безпечні для здоров’я. Крім того, у формах з скла видно процес випічки, тому немає небезпеки, що пиріг підгорить. А низька теплопровідність скла дозволяє випічці довго залишатися теплою, тому її можна подати на стіл прямо у формі, добре виглядають скляні форми надзвичайно естетично.

З недоліків скляних форм можна відзначити нестійкість до температурних перепадів і відносно високу ціну.

Чавун

Чавунні форми, як і керамічні, нагріваються повільно і рівномірно, тому можна не боятися, що випічка в такій формі підгорить.

Чавунні форми для випічки відрізняє воістину унікальна довговічність – наприклад, в арсеналі сучасних господинь зовсім не рідкість форми з чавуну, що дісталися їм ще від мам і навіть від бабусь. Причому завдяки унікальним властивостям чавуну, зокрема, що утворюється на поверхні микропленке, з роками такі форми стають тільки краще.

До недоліків чавунних форм належать значний вагу виробів, а також їх крихкість – незважаючи на гадану масивність, розбити чавунні форми можна досить легко.

Сталь

Форми для випічки з нержавіючої харчової сталі, мабуть, на сьогоднішній день є найбільш популярними і поширеними. Такі форми стійкі до дії лугів і кислот, легкі, прості в експлуатації та догляді, не змінюють колір і смак виготовленої випічки і коштують дуже недорого. Ідеальні для випічки кексів і мафінів, пирогів і бісквітів.

Сталева форма економить час випічки, оскільки завдяки її тонким стінкам тісто пропікається швидше і при більш низьких температурах. Головне – вибрати міцну форму з якісної сталі, яка не гнеться і має бездоганно запаяні шви.

Серед пропонованих виробниками сталевих форм для випічки є матові і відполіровані. Традиційно матові форми вважаються більш стійкими до механічних пошкоджень, а відполіровані — більш гігієнічними.

Алюміній

Сучасні тонкостінні форми з алюмінію відмінно проводять тепло, тому випічка в них готується дуже швидко. Завдяки малій вазі алюмінієвих форм в них дуже зручно готувати випічку «на винос», якщо ви йдете в гості зі своїм пирогом.

Такі форми відмінно підходять для випічки плоского печива, тонких коржів, маленьких кексів, кошичків і тарталеток з пісочного тіста. Однак при випічці об’ємних, пишних, солодких пирогів форми з алюмінію можуть піднести сюрпризи, в тому числі, і не дуже приємні. Тому потрібно дуже уважно стежити за часом випічки в таких формах – трохи зазівався і кекс вже підгорів, хоча всередині, швидше за все, залишився сирим.

Форми з антипригарним покриттям

Основна перевага таких форм – антипригарний шар, який не дає випічці прилипати до стінок і дну форми і мінімізує її подальше миття. Як антипригарного покриття сучасні виробники використовують тефлон або більш просунутий варіант – кераміку. Всередині форма з антипригарним покриттям може бути як сталевий, так і алюмінієвої. Як запевняють виробники, таку форму не потрібно змащувати перед випічкою. Проте з власного досвіду скажу, що мінімальною кількістю масла такі форми змащувати все-таки слід.

Разом з тим, наявність примхливого антипригарного шару, який з часом дряпається і осипається, одночасно є і недоліком таких форм, що вимагають дбайливого до себе ставлення. Зокрема, при експлуатації форм з антипригарним покриттям рекомендується використовувати тільки силіконові або дерев’яні лопатки. Випічку в таких формах не можна розрізати ножем, щоб уникнути появи подряпин. Тільки що вийняту з духовки форму можна відразу заливати холодною водою – від різкого перепаду температур антипригарне покриття може порепатися. Також не рекомендується використовувати для догляду за такими формами жорсткі мочалки і абразивні чистячі засоби.

Перед початком використання таких форм ознайомтеся з інформацією від виробника, про те, яку температуру витримує антипригарне покриття – є покриття, які не бояться +230°С, а є такі, які починають «облазити» вже при +130°С.

Силікон

Найсучасніші форми для випічки силіконові, володіють безліччю безперечних достоїнств. По-перше, силіконові форми здатні витримувати температуру від -60°С до +280°С, причому абсолютно не бояться її перепадів. По-друге, якщо інші форми для випічки обпалюють пальці, займають багато місця для зберігання, а при використанні потребують постійної мастила, то силіконові форми не мають цих недоліків.

Крім того, випічка в силіконових формах не пригорає, а самі форми, що легко миються та можуть бути використані не тільки в духовці, але і в мікрохвильовій печі. Такі форми для випічки не вбирають запахи, тому можна використовувати одні і ті ж форми для випічки, і для несолодких запіканок.

Завдяки еластичності і м’якості силіконових форм, вийняти з них готовий кекс або пиріг дуже легко. Справедливості заради зауважимо, що м’якість силіконових форм можна віднести і до їх мінусів – досить складно буває перенести форму з рідким тістом в духовку, нічого при цьому не розплескати. Втім, виробники усунули цей недолік, забезпечивши деякі моделі силіконових форм міцним і легким металевим каркасом. Крім того, ви легко вирішите проблему перенесення м’якої силіконової форми в духовку, поставивши її на деко перед тим як наповнити тістом.

Сучасні силіконові форми для випічки бувають самих різних форм і розмірів.

Як бачите, форми всіх перерахованих вище видів гарні кожна для своїх цілей. Тому віддати перевагу якійсь один матеріал практично неможливо. Оптимальний варіант – мати на кухні три-чотири форми із різних матеріалів. У цьому випадку, ми впевнені, ваша випічка завжди буде виходити відмінно.