Вчені розкрили секрет смачної їжі

168

Дослідники вважають, що дієтична їжа стане більш бажаною і смачною, якщо її пофарбувати.

Вчені з Італії з’ясували, як зробити смачніше навіть саму нудну дієтичну їжу. Співробітники Міжнародної школи перспективних досліджень з’ясували, що уявлення людини про смак і калорійності їжі багато в чому залежать від е кольору.

Дослідники базувалися на тому, що очі людини інстинктивно знаходять у лісі ягоди і їстівні рослини. Зокрема, зір людини, як і у багатьох інших травоїдних, налаштований на те, щоб відрізнити стиглий плід від зеленого. Багато хижаків, навпаки, покладаються більше на запах і для них колір їжі не важливий. Також вчені встановили, що колір їжі є «показником калорій». Це теж пов’язано зі зрілість плодів – зелені зазвичай менш ситні.

Ці тези вчені підтвердили в ході експерименту. Добровольців з нормальним зором попросили оцінити 779 фотографій, на третини з яких була зображена всяка їжа, близько 400 містили побутові предмети, а 101 з – різні організми і рослини, які ми зазвичай не вживаємо в їжу. Виявилося, що респондентам в більшості випадків більше подобалися продукти, колір яких був по спектру ближче до червоного. Також вони вище оцінювали ступінь поживності цих продуктів. Причому це виявилося вірним як для плоду, так і, наприклад, для вже приготованих продуктів, у яких колір насправді вже не є показником калорійності. У випадку з предметами і неїстівними рослинами і тваринами взаємозв’язок між перевагою і кольором виявлена не була.

Вчені вважають, що їхнє відкриття може бути використане маркетологами, а також дієтологами, щоб зробити «не апетитну» їжу більш привабливою, підфарбувавши її натуральними барвниками.