Вчені дізналися, який спосіб приготування їжі небезпечний для здоровя

131

Виявилося, що приготування їжі при більш високих температурах призводить до вироблення більшої кількості небезпечних трансжирних кислот, а вони викликають хвороби серця.

Британські вчені вирішили з’ясувати, чому представники деяких етнічних груп більш схильні до ризику серцевих захворювань. Виявилося, що виною цьому – національна кухня. А вірніше, способи, якими прийнято готувати їжу. Наприклад, для південноазіатської кухні характерні високі температури і обсмажування продуктів, а це призводить до вироблення більшої кількості небезпечних трансжирних кислот.

Вчені з’ясували, що чоловіки в Пакистані на 62% частіше вмирають від серцевого принципу, ніж жителі Уельсу. Звичайно, свій вплив справляють і інші чинники, але кухня теж має своє значення. Зокрема, в Китаї, де їжу прийнято готувати на парі або варити, серцеві захворювання поширені набагато менше.

Дослідники вважають, що небезпечною є температура до 150 градусів і вище – тоді починаються вироблятися небезпечні речовини. При кип’ятінні і варінні на пару температура становить 100-130 градусів, а в традиційних печах, які використовуються в Південній Азії, температура може досягати 500 градусів.

Тому, для здоров’я корисніше буде готувати їжу на парі або варити, а не смажити.

До речі, раніше вчені з’ясували, що звичка додавати в їжу гострі спеції допомагає в профілактиці багатьох хвороб.