Сіль змушує людину переїдати

183

Добре відомо, що наявність великих кількостей солі в раціоні людини призводить до серцевих нападів, підвищеного артеріального тиску, інсультів. Однак те, що сіль стимулює споживання жирів, вчені з’ясували не так дано. Висновки про залежність споживання солі та жирів були отримані експериментальним шляхом. Добровольцям з різних вікових груп був запропонований томатний суп, в якому була витримана лінійка концентрації солі в 0,04, 0,25, 0,5 і 2%, а також концентрація жирів в 0, 5,10 і 20%. Після прийому їжі добровольці ділилися своїми смаковими враженнями. Виявилося, що страва здавалося смачним при концентрації солі 0,25 і 0, 5%. Що ж стосується жирів, то на смак їх концентрація, на думку людей, не впливала. Лише при перевищенні 20% позначки люди помічали, що страва жирновато, але тільки в тому випадку, коли солі в супі не було зовсім. З цього вчені зробили логічний висновок, що сіль, яка входить у високих концентраціях у продукти харчування (особливо це відноситься до оброблених продуктів), повністю блокує смакові відчуття щодо жирів, а отже, може сприяти розвитку ожиріння.