Риба допоможе ученим прогнозувати епідемії грипу

222

Вчений з Каліфорнії довгий час спостерігав за популяціями сардин і анчоусів і прийшов до висновку, що вони залежать від коливань вологості і температури, як і епідемія грипу.

Біолог і математик Інституту океанографії Скріппса в Сан-Дієго Джордж Сугіхара придумав математичну модель для прогнозування епідемій грипу. Вчений довго працював над визначенням динаміки змін популяцій промислової риби в залежності від коливань температури і вологості повітря, пише журнал Science. Після він вирішив застосувати свої дані в медицині, щоб знайти взаємозв’язок між епідеміями грипу і погодою.

Спалахи грипу пов’язані з кліматом. У північній півкулі епідемії трапляються взимку, коли погода холодна і суха. У тропіках сезони не так яскраво виражені, тому прогнозувати епідемії важче. Щоб знайти зв’язок, були оброблені дані про температуру, вологість і спалахи вірусу в різних районах за 18 років. Виявилося, що найважливішим фактором для передбачення епідемії грипу є вологість, але температура теж впливає.

Наприклад, у північній півкулі спалаху грипу відбуваються при температурі нижче 24 градусів Цельсія при зниженій вологості. Якщо температура вище, то епідемії частіше бувають при високій вологості. Тобто, в тропіках епідемії найчастіше бувають в сезон дощів. Температуру в 24 градуси вчені вважають критичною для вірусу – його оболонка гине при зниженні температури і збільшенні вологості.

До речі, в Росії зафіксований різкий стрибок смертності від грипу і гострих респіраторних захворювань (ГРЗ). У січні–вересні 2016 року смертність від грипу збільшилася в три рази порівняно з аналогічним періодом минулого року. Пояснити це медики поки не можуть.