Пристрасть до жирної їжі відбувається через генетичної мутації

179

Бажання споживати жирну їжу в деяких випадках пояснюється генетичною мутацією, кажуть вчені.

Дослідження вченого Садафа Фарукі і експертів з Інституту метаболізму при Кембриджському університеті показали, що іноді причиною особливої любові до жирної їжі є мутилюючий ген MC4R, що відповідає за апетит людини.

У своїй статті, опублікованій в Nature Communications, фахівці розповіли про проведений ними експеримент. Вчені набрали групу добровольців, учасники якої розрізнялися комплекцією і наявністю мутації в гені MC4R. Добровольців запросили до їдальні, де їх попросили спробувати кілька видів однієї страви (карі з куркою).

Кожне блюдо було абсолютно ідентично, єдиною відмінністю було утримання жирності. Страви розділялися по калорійності: 20 відсотків жирності, 40 відсотків і 60 відсотків. Всім учасникам потрібно було спробувати з кожної тарілки, а потім вибрати найбільш вподобану за смаком їжу.

У числі повних учасників експерименту були люди, у яких присутня мутація в гені MC4R, та у яких не було мутації. Вчені розповіли, що ті люди, у кого в гені MC4R була виявлена мутація, тягнулися до жирної калорійної їжі. Ці учасники з’їли в два рази більше, ніж стрункі добровольці, і в півтора рази більше, ніж повні люди, з відсутністю мутації в гені MC4R.