Представники різних культур відчувають різні запахи, вчені

144

Учені з Франції і Канади запевняють, що представники різних культур по-різному сприймають запахи.

До такого висновку прийшли фахівці з Науково-дослідного центру Нейробіології (Ліона, Франція) та Неврологічного Інституту (Монреаль, Канада). Наукові співробітники проаналізували суб’єктивні враження випробовуваних від того, які аромати вони вдихали.

Всього було вибрано кілька ароматів: аніс, лаванда, клен, грушанка, троянда і суниця. Добровольці повинні були оцінити ці запахи, наскільки вони приємні, інтенсивно пахнуть, а також за ступенем їх впізнаваності і їстівності.

В результаті проведеного дослідження виявилося, що між двома представниками різних культур і рас є відмінності у сприйнятті запахів. Вчені знайшли різницю між рейтингами однакових ароматів серед французьких і французько-канадських учасників експерименту.

Відзначається, що відмінності залежали від частоти використання і сфери застосування ароматичних речовин у Франції і Канаді. Однак після того, як учасники експерименту дізнавалися назви ароматів, ці культурні відмінності тут же зникали або зводилися на самий мінімум.

У підсумку керівник групи дослідник Монреаль Джелен Джорджевич зробив висновок, що суб’єктивні уявлення, викликані інформацією про назву аромату, мали між культурами більше спільного, ніж суб’єктивні оцінки, викликані тільки сенсорної інформацією.

Таким чином, припущення про те, що сприйняття запахів – це не тільки реакція головного мозку на хімічне з’єднання, але і культурні традиції та досвід знайомства з цим ароматом.