Настій шипшини: корисні властивості і застосування

216

Для чого потрібно пити настій шипшини?

Шипшина – це чудова лікарська рослина, яке благотворно впливає на здоров’я людини. Насамперед, шипшина примітний тим, що в ньому міститься велика кількість вітаміну С (аскорбінова кислота).

Як правило, ягоди шипшини (свіжі або висушені) використовуються для приготування корисних чаїв, відварів і настоїв. Такий напій зміцнює загальний тонус організму, лікує склероз, відновлює обмін речовин, знімає заповнення, зміцнює діяльність серцево-судинної системи, печінки і шлунково-кишкового тракту. Також відвар шипшини позитивно впливає на нервову систему людини.

Крім великої кількості аскорбінової кислоти, ягоди шипшини містять вітамін К (сприяє поліпшенню згортання крові) і вітамін Р (зміцнює капіляри). До речі, в шипшині вітаміну С в 50 разів більше, ніж у лимоні.

Відвар з шипшини застосовують при недокрів’ї, проблеми з травленням, атеросклерозі, захворювань жіночих органів, при виснаженні, при хворобі печінки або кишечника.

Як приготувати настій з шипшини:

Потрібно налити в підходящу ємність (термос) літр гарячої води (40-55°С) і додасть 3-4 столові ложки подрібнених ягід. Лікувальний напій повинен настоятися до ранку, потім його потрібно застосовувати після їди по одній склянці 3 рази в день. Зберігати настій слід не більше 2 днів, так як потім він втрачає свої корисні властивості.

Не варто приймати настій людям з гастритом або виразкою. Після прийому напою варто прополоскати рот звичайною водою, так як він впливає на зубну емаль. Також з обережністю варто пити настій людям із серцевими захворюваннями.

Дізнайтеся також про корисні властивості кореня імбиру і як за допомогою нього схуднути.