Комора вітамінів – кедровий горіх

96

Кілька горішків в день здатні задовольнити добову потребу в міді, кобальті, марганцю і цинку.

Кедрові горіхи стали візитною карткою Росії – вважається, що саме у Сибіру ростуть самі кедри, які дають самі смачні і корисні горіхи. Як і інші горіхи кедрові містять багато жирів, але їх якісний склад відрізняється високим вмістом поліненасичених жирних кислот, особливо лінолевої. Крім того, жири дозволяють засвоювати вітамін Е, який у великій кількості міститься в ядрах.

Горіхи містять безліч амінокислот, вітаміни Е , А, Р, групи В, мідь, кобальт, марганець, цинк. Всього три ядерця покривають добову потребу у вітаміні Е, який називають «вітаміном краси». Він допомагає засвоювати жири, впливає на функції статевих та інших ендокринних залоз, стимулює діяльність м’язів, бере участь в обміні білків і вуглеводів, і захищає клітини від пошкодження. Крім того, вітамін Е допомагає зберегти молодість шкіри.

Кедрові горіхи особливо корисні для вагітних і годуючих жінок, а також для дітей. Корисні речовини в їх складі допомагають лактації, формування здорового плоду і заповнюють дефіцит вітамінів. За змістом фосфатидного фосфору вони перевершують усі інші горіхи, а також насіння олійних культур. Кедровий горіх — джерело йоду.

З кедрових горіхів виготовляють насичене вітамінами масло. Його рекомендують додавати в десерти, креми, фруктові та овочеві салати. Масло можна вживати і в чистому вигляді. Шкаралупа кедрових горішків багата дубильними речовинами. З неї роблять настоянки, допомагають при ревматизмі і відвари для полоскання рота і прийому всередину. Настоянки і відвари з шкаралупи кедрових горіхів використовуються для лікування хвороб шлунково-кишкового тракту, різних проблем із зубами і яснами.