Джерело вітаміну Е – мигдаль

135

У мигдалі міститься безліч корисних речовин, які використовуються в кулінарії і медицині.

Своєрідний гіркуватий смак мигдалю знайомий всім – його часто додають в солодощі. Крім того, мигдаль широко використовується в кулінарії, наприклад, з нього роблять масло. Мигдаль часто вважають горіхом, хоча насправді він є кісточковим плодом. По величині і формі мигдаль схожий на персикову кісточку.

Мигдаль дуже багатий різними корисними речовинами. У ста грамах ядер – 24 мг вітаміну Е. Також мигдаль містить вітаміни групи В, А, С, калій, кальцій, фосфор і безліч інших корисних речовин. Мигдаль радять вживати вагітним жінкам. Крім того, його вважають відмінним засобом профілактики хвороб серцево-судинної системи, боротьби з безсонням, недокрів’ям і астигматизмом. Фахівці говорять, що достатньо щодня з’їдати всього два ядерця мигдалю, щоб отримати додаткове джерело вітамінів і мінералів для зміцнення імунітету.

Також мигдаль можна використовувати у вигляді олії. Наприклад, з неї роблять маски для волосся, обличчя та тіла. У чистому вигляді мигдальне масло гірке, тому його зазвичай додають в інші масла, наприклад, оливкова або соняшникова, щоб «вітамінізувати» їх. Насіння мигдалю містять від 35 до 67% невисихаючі жирного масла.

Варто відзначити, що, при всіх корисних властивостях, занадто захоплюватися мигдалем не рекомендується. Як і будь-який продукт, його слід вживати помірно. Не можна їсти недозрілий гіркий мигдаль – в ньому міститься отруйна синильна кислота. Звичайно, ви не отруїтеся парою ядерець, але ризикувати не варто. Також мигдаль містить багато калорій, тому його не рекомендують при ожирінні.