Чим корисний вітамін С?

255

Всім відомо, що при застуді потрібно вживати більше вітаміну С. Чому аскорбінова кислота важлива для організму?

Вітамін С або аскорбінова кислота є одним з найважливіших вітамінів. Без нього гірше засвоюється залізо, дає збій імунітет і страждають всі системи організму. Аскорбінова кислота – сильний антиоксидант. Найважливішими функціями вітаміну С є захист імунітету та підтримання в нормі психічних процесів. Речовина допомагає регенерації клітин і вироблення гормонів, розгладжує стінки судин, виводить із організму віруси, бактерії і токсини.

Аскорбінова кислота у великих кількостях міститься в овочах і фруктах. Наприклад, всім відомо, що вітамін С міститься в цитрусових. Також його можна отримати з листових овочів, ківі, шипшини, томатів, картоплі, різних ягід і багатьох інших овочів і фруктів, а також в м’ясі і травах. Вітамін С руйнується при тепловій обробці, тому найбільше його в сирих продуктах. У людському організмі аскорбінова кислота не синтезується.

Добова потреба залежить від багатьох факторів. В середньому це 70-100 мг, але при стресі, вагітності, різних захворюваннях, вітаміну С людині потрібно більше.

Недостатність вітаміну С проявляється найчастіше ослабленим імунітетом. У важких випадках розвивається цинга – хвороба, пов’язана з порушенням синтезу колагену, від якої раніше гинули безліч моряків. Цинга проявляється ламкістю судин, на тілі з’являються синці, випадають зуби, рани, що погано загоюються, імунітет падає. Зараз ця хвороба вже практично не зустрічається.

Вітамін С дуже швидко потрапляє у кров, тому його дефіцит можна заповнити моментально. Вірогідність передозування мала – надлишок вітаміну виводяться з організму. Але занадто старатися, особливо з синтетичними вітамінами, не варто. Аскорбінова кислота у великих кількостях дратує слизову шлунка.