Чим корисний сир?

214

Всього в 100 грамах сиру міститься стільки ж білка і вітамінів, які еквівалентні 1,5 літрів молока.

Сири одержують із молока за допомогою молочнокислих бактерій і згортаючих ферментів. Відомо безліч видів сирів – тверді, м’які, з цвіллю, з коров’ячого або козячого молока. Сортів сиру ще більше. У багатьох кухнях сири займають досить вагоме місце – всім, наприклад, відомі французькі і швейцарські сири.

Вартість сиру не може бути занадто низькою – на його виготовлення йде багато молока. Цей продукт часто підробляють, але ми поговоримо про властивості справжнього сиру. Відрізнити підробку в магазині можна не завжди – недобросовісні виробники вказують на упаковці привабливий склад, який не викликає побоювань. Тому краще довіряти перевіреним маркам.

У складі сиру багато білка – їм можна навіть замінювати м’ясо. Вас може налякати кількість жиру в сирі – найчастіше ми бачимо на полицях сир з масовою часткою жиру 20-50%. Але це молочний жир, який прекрасно засвоюється. Але людям з підвищеним холестерином краще все ж вибирати нежирні сорти. Медики з’ясували, що дієта з високим вмістом білка всього за шість тижнів допоможе знизити рівень жиру в печінці майже на 50%.

Сир багатий тими ж корисними речовинами, що і молоко – вітаміни групи В, А, D, кальцій, і безліч інших корисних мікроелементів. У сирі майже немає вуглеводів. Він вважається прекрасним дієтичним продуктом. Для дієти найкраще підійдуть тверді нежирні сорти в поєднанні з зеленню, овочами, житнім хлібом і кефіром.

Протипоказань для вживання сиру майже немає, в основному вони відносяться до індивідуальної непереносимості і алергічних реакцій. Вагітним жінкам не радять їсти сири з цвіллю із-за ризику лістеріозу. Найбільш корисними сирами дієтологи вважають такі сорти як чеддер і моцарелла.