Чим корисні курячі яйця?

141

Вчені сходяться на думці, що яйця приносять багато користі, а потенційний шкоду цілком можна компенсувати за допомогою інших продуктів.

Всім відомо, що курячі яйця бувають різних кольорів і розмірів. За своїм живильним властивостям яйця не відрізняються – їх розмір і зовнішній вигляд залежить від породи птиці, її віку, ваги і фарбування, а також інших факторів, наприклад, харчування курки і температури повітря. У середньому курка несе одне яйце на добу.

Яйця є поживним продуктом – у ста грамах вареного яйця міститься 159 кКал, в смаженому, без урахування калорійності масла, 175 кКал. Тому людям з ожирінням не радять дуже налягати на яйця.

Курячі яйця – один з небагатьох продуктів, які засвоюються організмом практично повністю. Вони багаті білками і містять безліч необхідних людині амінокислот, кальцій, калій, фосфор, магній, натрій, хлор, сірка, залізо, цинк, йод, мідь, марганець, хром, фтор, молібден, бор, кольбальт, вітаміни групи В, Е, С, D, А, Н, РР, К.

У жовтку міститься багато вітаміну D, який особливо необхідний дітям і тим, хто мало часу проводить під відкритим Сонцем. Також у жовтку міститься лецитин, відомий своїми антисклеротичними властивостями, залізо і вітамін Е. Але і білок не менш корисний – саме в ньому містяться вітаміни групи В.

Раніше вчені з’ясували, що всього одне яйце в день допомагає знизити ризик інсульту на 12%. Але медики відзначають, що в яйцях, особливо, у жовтку міститься холестерин ,який сприяє утворенню жирових бляшок у судинах. Але потенційний шкоду яєць можна нейтралізувати за допомогою продуктів, що містять антиоксиданти.