1 з ГМО продуктів нашого раціону

325

Звичайно, ніхто не буде сперечатися з тим, що їжа, яку ми з вами їмо, змінюється на протязі тисяч років. І м’ясо, і овочева частина столу зараз вже не ті, якими вони були, скажімо, у наших давніх предків, будь то древні греки, русичі або взагалі неандертальці. Змінюється повітря, вода і навіть сонце, а отже, змінюється і те, що під цим сонцем зростає. Але все це відбувається в процесі природної еволюції. Наші організми, зазнаючи певних змін, теж змінюються і підлаштовуються під ту чи іншу їжу. Багато сучасники вже насилу п’ють натуральне молоко «щойно з-під корови», воліючи його порошковому магазинного. Деякі люди, як правило, жителі великих європейських мегаполісів, не знають смаку справжніх помідорів і редиски і навіть жодного разу в житті не бачили, як вони ростуть. Але коли еволюціонування йде поступово – це одне, а коли сконструйовані огірки потрапляють до нас на стіл – це інше. Сьогодні мова піде про тих овочах і фруктах, які стали результатом праці аж ніяк не селянського, а генно-інженерного.

1. Рибна полуниця
Ви знаєте, що таке рибний «антифриз-геном»? Це генетична структура, дана від природи кожній рибині, яка мешкає холодних водах. Ген не дає «замерзнути», наприклад, арктичної і морської форелі камбалі. І ось вчені вирішили поекспериментувати з цим унікальним створенням і взяти собі його на озброєння. Вони імплантували крижаний ген… полуницю, щоб та стала морозостійкої. Крім цієї солодкої і соковитою червневої ягоди цим геном обдарували помідори і картоплю. Хоча, напевно, сказавши, «червневої», ми погарячкували. Адже завдяки «рибної паличці» полуниця може рости круглий рік, практично де завгодно. Треба зазначити, що її колір такий же червоний, а запах залишився як і раніше привабливим і не має рибного «душка».
Багато людей у різних країнах світу відмовляються від ГМО-продуктів, сумніваючись в їх тривалої безпеки. Але це не заважає вченим-генетикам планувати все нове і нове впровадження науки і техніки в овочі і фрукти, а також м’ясо і рибу.