1 з фактів про глутамінової кислоти

279

Глутамінова кислота входить до складу незамінних 20 амінокислот для нашого організму. Вона існує в продуктах харчування в природному вигляді, а також її можна отримати штучним шляхом. Незамінність кислоти пояснюється її участі в обмінних процесах, в умінні зв’язувати в організмі токсичні речовини. Сьогодні наша розповідь про неї.


1. Історія виявлення або що таке «умами»
Швидше за все, перше питання, яке виникає у рядового користувача інтернету, а чи є зв’язок між глутамінової кислотою і «небезпечним» глутаматом натрію. Так, є, і глутамат це похідне даної амінокислоти, втім, як і кальцій, калій, магній. Здивування з цього приводу виправдано. Адже одні вважають глутамат нешкідливим, інші бачать у ньому небезпечна речовина, здатне позбавити нас природних смакових відчуттів. Взагалі, глутамінова кислота була відкрита японським ученим Кикунаэ Ікеда більше ста років тому. Знайдена вона була в водоростях, типу ламинарий. Це речовина стала п’ятим у списку смаків після гіркого, солодкого, кислого і солоного. Раніше офіційних смаків було 4, тепер стало 5. Оскільки глутамінова кислота володіє специфічним смаком, її назвали «умами», що означає – «приємна на смак».