Как выбрать сковороду


Завдяки мудрованою технології під назвою «золь – гель», керамічне покриття стає схожим на жаростійке скло і витримує температури до 45О°С. Вважається, що таке покриття – найбільш екологічно чисте з усіх представлених на ринку. В покритті відсутня пористість, воно стійке до подряпин і відрізняється підвищеною термостійкістю. Навіть якщо ви забули про приготоване блюдо і їжа перетворилася на вугілля, це ніяк не відіб’ється на цілісності покриття. Рекомендуемо akval.com.ua/Сковороды_BergHOFF

На жаль, керамічні сковороди не довговічні, вони бояться перепадів температури. Коли ви наливаєте холодне тісто на гарячу сковороду або розбиваєте яйця для глазуньи, покриття сковороди відчуває перепад температур і тріскається. Не терпить сковорода і заморожених овочевих сумішей, а так само смаження пельменів, вийнятих з морозилки. Спочатку на ній утворюються мікротріщини, а з часом при черговому температурному перепаді приставка «мікро» переходить в «макро». Кераміка добре впорається з різними соте з свіжих овочів, курячим філе, стравами з додаванням тертого сиру, з гасінням свіжої риби і морепродуктів. Не дружить керамічна сковорода не тільки з перепадом температур, але і з посудомийними машинами. Її покриття має середню стійкість до стирання і руйнується при дії лужного середовища посудомийної машини.

Тефлон – американський гість
Тефлон царює у світі з 193О року завдяки компанії DuPont, на кухні ж він править вже протягом 5О років, встигнувши відзначитися в книзі рекордів Гіннеса, як саме слизьке речовина. За своєю хімічною стійкістю тефлон перевершує всі відомі синтетичні матеріали. Не руйнується при впливі лугів і навіть від суміші азотної і соляної кислоти. Але колупати ножем і виделкою таке покриття не рекомендується, інакше подряпану сковороду доведеться відправити на смітник.

Плюсом тефлонової сковороди є її швидке нагрівання, на ній дуже швидко можна приготувати яєчню, картопляні або яблучні оладки. Хороша вона і для швидкого розігріву їжі і для нетривалої смаження м’яса і повільного пасерування овочів. Потрібно пам’ятати, що тефлон не любить високих температур, при 200°С тефлон починає виділяти летючі речовини, які зовсім не корисні для здоров’я. Потрібно бути пильними і не залишати надовго сковороду наодинці з максимальною температурою. А ще краще скористатися сковородою з термоспотом – індикатором температури. Термоспот підкаже зміною кольору, що сковорода нагрілася до оптимальних 180°C, і пора терміново завантажувати в неї продукти.

Чавун – вічна класика
Вважається, що чавунна сковорода незамінна там, де потрібно тривале нагрівання, томління і смаження продуктів. Тушковане м’ясо, плов, овочеве рагу, каші, тонкі млинці, свіжа рибка – приготування всіх цих страв з легкістю візьме на себе стара, добра, чавунна сковорода. Служити вона буде дуже довго багатьом поколінням вашої родини, якщо тільки хто-то дуже просунутий не викине цю «стару важку залізяку». Маючи низьку хімічну інертність, чавун практично не впливає на склад їжі, що готується.

Кислот чавун теж не боїться, тому сковороду можна сміливо обполоснути водою з додаванням лимонного соку, або додати оцет при готуванні. Після використання її потрібно промити і добре витерти сухою серветкою, щоб оберегти від корозії.

Мінусів тільки два: чимала вага сковороди і крихкість чавуну. Втім, якщо не жбурляти сковороду в бетонну стіну або на підлогу, її життя буде практично вічним.

Товсте дно чудо-гриля
Гриль-сковорода дає майже той же ефект, що і духова шафа: сильний жар дуже швидко доведе до готовності м’ясо, так і овочі. Дізнатися її можна по ребристій поверхні дна. За рахунок таких ребер в грилі забезпечується злив зайвого жиру в жолобки і мінімальний контакт їжі з посудом. Сковороди-гриль можна порекомендувати тим, хто стежить за своєю фігурою. При смаженні м’яса на таку сковороду можна не додавати масло. Деякі змащують саму поверхню, але це не обов’язково. Змастити краще м’ясо, якщо воно сухувато саме по собі. Перевертати продукти потрібно після утворення скоринки. Ніжні сорти риби можуть порватися по краях, тому потрібно бути обережними при їх готуванні в такій сковороді. Чудово підійдуть для гриля стейки з лосося, тріски і кальмар з креветками. Краще за всіх з овочів вийдуть середземноморські овочі, такі як баклажан і солодкий перець.